Helpen maakt gelukkig

Op het ROC was het thema van deze week: culturele verpleegkunde. De studenten gaven presentaties over verschillende culturen, tijdens de coachlessen.
Opvallend is dat in meerdere religies de naastenliefde als belangrijk wordt beschouwd. In sommige religies wordt het helpen van je medemens benadrukt als een goede daad en in andere religies als een manier om geluk te ervaren.

Het was met name het laatste wat me te denken gaf: Ervaar je geluk als je mensen helpt?

De psycholoog Martin Segelman stelde vast dat mensen gelukkiger zijn als ze anderen helpen. Het geeft plezier en betrokkenheid. Bovendien levert het een bijdrage aan je persoonlijke ontwikkeling.

Maar wist je dat er endorfine vrij komt als je belangeloos iets voor een ander doet?
Endorfine is een anti-stress hormoon die het lichaam  zelf aanmaakt. Naast het kalmeren van het zenuwstelsel, heeft het ook een pijnstillende werking en geeft het een plezierig gevoel. Endorfine wordt ook aangemaakt bij verliefdheid. Dit is waarom het zo fijn is om verliefd te zijn en je er een erg gelukzalig gevoel van krijgt. Adrenaline versterkt angst en endorfine vermindert angst. Door lekker te gaan hardlopen maak je endorfine aan en verminder je daarmee ook je angsten.
Endorfine wordt wel eens het gelukshormoon genoemd.

Dat mensen uit zichzelf graag de handen voor elkaar de handen uit de mouwen steken bewees de proef met drie groepen mensen. De mensen kregen de opdracht een saai klusje te doen.
De eerste groep verdiende er €5,- mee, de tweede groep €0,50 en de derde groep werd gewoon gevraagd om te helpen voor niets. Je zou verwachten dat de eerste groep het meest gemotiveerd was. Deze groep werkte inderdaad harder dan de groep die 0,50 kreeg. Maar de groep die gewoon gevraagd werd om te helpen, werkte het hardst.

Het belang van naastenliefde, wat veel religies onderstrepen, is dus wetenschappelijk onderbouwd.
Helpen maakt gelukkig.
Dat is ook goed nieuws voor de mensen die hulp nodig hebben: vraag gerust!
Je doet niet alleen jezelf een plezier maar ook de ander.

Volg mij op Facebook
Volg mij op LinkedIn